Care este legătura dintre carnea la grătar și cancerul de piele?

foto pixabay

Cercetătorii de la Universitatea Jinan din China au ajuns la concluzii șocante – pentru oameni, carnea la grătar este asociată cu un risc de deces.

S-a dovedit că intrarea în organism a substanțelor periculoase conținute în fum poate provoca mutații în ADN și cancer. Totodata, nu doar gurmanzii sunt in pericol, ci si cei care frig carnea sau sunt aproape de gratar.

Experții au explicat că carnea la grătar este asociată cu formarea de compuși periculoși în arderea cărbunelui. Acești compuși pot provoca infecții respiratorii, mutații ADN și cancer atunci când sunt ingerați.

Descoperirile cercetătorilor se bazează pe un studiu pe 20 de voluntari. Au fost împărțiți în trei grupe. Primul grup a fost expus la hidrocarburi aromatice policiclice prin piele, al doilea a fost afectat la contactul cu stomacul, iar al treilea – în plămâni. Au fost apoi prelevate probe de urină din cele trei grupuri.

După cum era de așteptat, cel mai mare rău a fost legat de aportul de compuși periculoși în organism cu alimente. Al doilea a fost efectul prin piele. Dar chiar și atunci când respiră, corpul uman absoarbe multe toxine. Prin urmare, chiar și prezența lângă un grătar pe care se prăjește carnea poate fi foarte periculoasă pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *