Meningita bacteriană sau virală: simptome și tratamente

foto: pixabay.com/ro

Meningita poate fi virală sau bacteriană. Această din urmă formă poate pune viața în pericol și nu trebuie luată niciodată cu ușurință. Recunoașterea simptomelor meningitei este, prin urmare, esențială.

Concentrați-vă asupra manifestărilor și tratamentelor meningitei. Meningita este o inflamație a meningelor. Indiferent dacă este de origine bacteriană sau virală, meningita este – așa cum sugerează și numele său – o infecție a membranelor care înconjoară creierul, în special, precum și a măduvei spinării. Cazurile de meningită bacteriană sunt cele mai puțin frecvente, dar cele mai grave. Acestea apar cel mai adesea la copii. Fără tratament urgent, meningita bacteriană este o afecțiune care poate deveni rapid amenințătoare de viață, o comă sau chiar abcese cerebrale. Prin urmare, sprijinul trebuie făcut în extremă urgență. Cu toate acestea, severitatea acestei afecțiuni va depinde de natura agentului patogen implicat. Acesta este motivul pentru care este esențial să cunoașteți simptomele pentru a le putea identifica rapid. Meningita virală este mult mai frecventă și de obicei benignă. În general, se referă la o populație formată din tineri adulți, scrie www.antenasatelor.ro

Meningita bacteriană sau meningita virală: semne clinice care ar trebui să vă alerteze

Meningita virală și forma ei bacteriană prezintă adesea aceleași simptome. Manifestările caracteristice sunt dureri de cap foarte intense și dureroase – până la punctul în care pot fi însoțite de vărsături -, rigiditate la nivelul gâtului, febră și sensibilitate extremă la orice sursă de lumină (aceasta se numește fotofobie). În cazurile de meningită bacteriană, uneori apare purpura. Aceasta corespunde apariției unor mici pete de culoare violet care nu se estompează sub presiune. Debutul purpurei este de obicei un semn grav al meningitei meningococice. Aceste pete se răspândesc pe tot corpul. Simptomele sunt de obicei mai ușoare cu meningita virală. Oricum, dacă observați oricare dintre aceste simptome, mergeți la medic foarte repede.

Meningita: ce tratamente au efect?

În caz de meningită sau suspiciune de boală, este necesară spitalizarea. Doar o puncție lombară efectuată de un medic poate identifica cu certitudine natura meningitei implicate. Dacă este vorba despre meningită bacteriană, tratamentul se bazează în principal pe terapia cu antibiotice. Întreaga problemă a îngrijirii medicale aici este instituirea tratamentului ca o urgență absolută. Timpul până la tratament este esențial. Administrarea de antibiotice poate fi, de asemenea, combinată cu un tratament simptomatic pentru ameliorarea febrei, a posibilelor convulsii și a deshidratării. În cele din urmă, pentru meningita virală, tratamentul constă în principal în monitorizarea crescută, odihna, precum și controlul durerii și febrei cu analgezice și antipiretice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.